Akkor is városi lány...(?)

Akkor is városi lány...(?)

Mi a fura vidékiként a városban és mi a fura „pestiként” vidéken?

2021. július 12. - Akkorisvárosilány

Mi a fura vidékiként a városban és mi a fura „pestiként” vidéken?

Falun a kocsma -bármilyen külső állapotnak is örvend- a közösség lelke. Ha bármilyen infora van szükséged nem a neten találod, hanem a kocsmában. Legyen ez szakember, bevásárlási téma, útbaigazítás, recept, befőzési tipp, bármi.

Beszélgetés – falun az a fura, ha nem beszélgetsz. Ide a „jó napot!” és a „viszontlátásra” nem elég. Ide jól bevált témákra van szükséged, mert különben a helyiek találják ki a témákat, szóval jobb, ha inkább te mesélsz. :D

Falun teljesen normális a rengeteg kóbornak tűnő, amúgy háznál élő macska. A természet teljes egyensúlyban tartja magát. Ha sok a szaporulat lesz majd annyi róka, aki megeszi. Ha körbe nézel körbevesz a természet. Minden természetes, és minden olyan magától értetődő körforgás.

Falun teljesen normális, hogy érdemi beszélgetést tudsz folytatni a falu vezetésével. És erre nem kell hónapokat várnod.

Falun este 7 után már nem sok emberrel találkozol az utcán, és vasárnap szinte minden kihalt. Kivéve délelőtt a templomok környékét.

Falun teljesen normális, hogy nyáron reggel 7-kor már indulnak aratni a munkagépek és a nappal együtt ébredsz. Ha olyan szerencsés vagy, mint én, akkor éjszaka nem a villamos csilingeléstől nem tudsz aludni, hanem az őz bőgéstől vagy épp a paradicsomi hangulatot idéző madárcsicsergéstől. De pont itt tud olyan csend lenni, amilyet még soha, ismétlem SOHA nem hallottál. Amikor minden csendes és nem tudod elsőre, hogy mi az a fura érzés….hát hogy nem hallasz SEMMIT. Cserébe viszont látod a teljes tejútrendszert, az összes és még több csillagot, amit valaha láttál.

Amikor megszokod azt, hogy mindig, mindenki mindenkinek köszön, hogy a végtelen nyugalom vesz körül, akkor nagyon furcsa élménnyé válik, amikor először nem köszönnek vissza a boltban, amikor a kutya rád sem néz és nem kíváncsi rád, amikor valakivel beszélgetnél egy jót, de ő úgy néz rád, mintha bolond lennél, mert szóba állsz egy idegennel….

Szóval városiként fura, ha valaki nyitott és sokat beszél, mert az gyanús….vidéken fura, ha zárkózott vagy, mert akkor azt hiszik titkolsz valamit. Városban nyitott szellemű emberként falusinak hisznek, falun normál zárkózottsággal pedig beképzelt „pesti” vagy. Tehát, ha tősgyökeres falusiként a városba költöznél, vagy 30 év fővárosban töltött nyüzsgő élet után vidékre húzna a szíved ne felejtsd, hogy „gyűttment” leszel.  Ja és gyakorold be a semleges témákat, mert tősgyökeres pestiként az első pár hónapban nehézkes lesz a „small talk” a kisboltban.

A bejegyzés trackback címe:

https://akkorisvarosilany.blog.hu/api/trackback/id/tr5616617766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2021.07.13. 10:48:44

"Falun teljesen normális, hogy nyáron reggel 7-kor már indulnak aratni a munkagépek"

Városi vagyok, de volt falusi csajom, amikor egy nyáron egy pár hetet náluk töltöttem, akkor még korom sötétben indultak el a mostohaapjáék a szőlőbe. Délre már otthon voltak, senki nem olyan bolond, hogy tűző napon dolgozzon. Légkondis kombájnnal gondolom más.

Falun azért a kocsma csak egy bizonyos kör (aljanép) számára közösségi hely. Az "elit", a polgármesteri hivatal dolgozói, jegyző, orvos, tanító, komolyabb vállalkozó oda nem ül be.
Van mondjuk egy bolt, ahol minden drágább, mint városban, ahol van verseny a boltok között.

Nagyvárosi srácként szinte csak falusi vagy kisvárosi csajaim voltak. Valósággal megszédülnek a lányok, ahogy felkerülnek nagyobb városba tanulni, dolgozni, keresik a kapaszkodót, a f@szt, mert a falu népe és a szüleik nem látják mit művelnek, nem tudják őket a szájukra venni. Ezért aztán engem vettek a szájukra a lányok, ha érted hogy mondom.
Azt se felejtem el, mekkora sikerem volt a helyi diszkóban, amikor meglátogattam egy jó barátomat a szülőfalujában. A sok kerekfejű helyi tahó helyett én a jóképű nagyvárosi egyetemista voltam a kívánatos férfi.
Mindenki ismer mindenkit, tehát sok variálás nincs, hogy kivel ismerkednél, ha egy nővel összejöttél, onnantól nincs esélyed másra, mert figyelnek, számonkérnek. Ezért is jobb falusi lányokkal a városban ismerkedni, ott ők is szabadabbak.

Falu a természet inkább idegesítő, vannak gazos udvarok, kertek, sokan lomokat halmoznak, a kertet a mai fiatalok már nem művelik meg, ugyanúgy számítógéppel játszanak, mint a városi fiatalok.

Falun lehet igazán nincstelennek lenni, mert munka az nincs, a polgármester kegyként osztogatja a segélyt, közmunkát.

Akkorisvárosilány 2021.07.13. 11:18:01

Igen, lehet, hogy korom sötétben is indulnak, de arra még sose ébredtem :).

A többi amit írsz nagyon érdekes aspektus, mert én meg pont Pesti lányként - asszonyként- érkeztem falura, így másik oldalát látom ennek az életformának.

lenörd hofstadter 2021.07.13. 12:09:34

"A sok kerekfejű helyi tahó helyett én a jóképű nagyvárosi egyetemista voltam a kívánatos férfi."

Ne told túl. Jóképű tahó voltál, ez nálad láthatóan nem a fejformán múlik.

Plumper_ 2021.07.13. 12:40:34

@Örömhernyó: falusi diszkóban "pesti" egyetemistaként? bátor gyerek voltál... ugyanis rögtön megtalálják az ilyeneket. Vagy alig voltál látható, a lányok számára is.
Nekem volt pár próbálkozásom vidéki csajokkal. Kedvesek voltak, de rájöttem, hogy pár dugásért rohadtul nem fogom a nyakamba venni a fél országot 2-4 hetente rokonlátogatás címszóval.
Aztán voltam családnál, hát az is szépen sikerült.
"Szabolcsban" az az alapállás, hogy te vagy a pesti vörös burzsuj ingyenélő, és onnan küzdöd fel magad, ha egyáltalán. Mert ők a nép, akik rendesen beszélnek magyarul és ők adják az ország éléskamráját. (a 800 Ft/kg almát, többek között)

hulladaemon 2021.07.13. 12:59:47

Ha egy város vonzáskörzetében van a falu, akkor mindkettő előnyeit ki lehet használni. Ugyanígy igaz, ha a városhoz közel van egy víkend telek.

Strelok93 2021.07.13. 13:19:55

Ezek a közhelyes baromságok......eszem-f%#!szom megáll.....mert "falun"-hiányzik a pesti magaskúltúra.....
..... egy pestinek a nagykörúton kívül ugye már minden rögtön vidék......megyeszékhelyek plusz azok a városok amik bőven vannak akkorák mint egy pesti kerület gondolom az is vidék......
...Magyarország legnagyobb baja, hogy vízfejű.....ha Budapesten kívül lenne még vagy 1-2 (500e-1milló) lakosú város már kevesebb lenne az ilyen "beképzelt műmájer mint a fenti poszt írója."

kiscsilla 2021.07.13. 13:30:41

Ezt a szart!
Tele van sztereotípiákkal!
Szerintem lementél összesen 3 napra falura (mert ott még sosem voltál), majd kiélted a grafomániádat!
Kár volt!
Menj inkább dolgozni egy rendes helyre! :)

Motorogre 2021.07.13. 14:43:29

Előnyök és hátrányok egyaránt vannak a vidéki életben - ki-ki saját izlése szerint megtalálja a helyét falun vagy városon: nincs ezzel semmi gond.
Fővárosiként imádom, hogy falun odaszólok a büfésnek, mit készítsen el - még a motort se állítom le, berakom a kocsiba a kaját .. ÉS hó végén fizetem az egész havi cehhet! No ilyen bizalom városban már nincs.

élhetetlen 2021.07.13. 14:48:07

@Örömhernyó: Na ehhez is értesz. „Légkondis kombájnnal gondolom más.”. Az aratás nem légkondis kombájn kérdése. Ha beérik a gabona, akkor látástól mikulásig aratni kell, mielőtt jön egy vihar, ami megdönti a gabonaszálakat, vagy kiveri a szemet. Mert nincs olyan légkondis kombájn, ami felcsipegeti a szemeket a földről. Nem mondom, hogy a blogoló nem írt hülyeségeket, a „gyüttment lesszel”, vagy a rókák eszik meg a macskákat, de egyenlőre te látszol hülyébbnek, megint.
„Falun azért a kocsma csak egy bizonyos kör (aljanép) számára közösségi hely, Az "elit", a polgármesteri hivatal dolgozói, jegyző, orvos, tanító, komolyabb vállalkozó oda nem ül be.”Nem, de volt idő. amikor egy nagyközségben is csak öt vezetékes telefon volt, mobil meg még sehol, akkor sem kellett beülni az elitnek a kocsmába, csak beszólni, hogy adott szállítónak, vagy fuvarosnak szólni kéne, hogy munka van. Feladat begyűjtő hely volt.
És most a cifrább része. Nem csak az összes buzi, meg mozgássérült buzi hajtott rád, de a falusi lányok is téged „vettek a szájukra, ha érted hogy mondom.” Ne röhögtess már. „A sok kerekfejű helyi tahó helyett én a jóképű nagyvárosi egyetemista voltam a kívánatos férfi.”Gondoltad te. Mit gondolsz, mennyivel voltál különb annál, aki a faluban töltötte a gyerekkorát, és onnét ment egyetemre, aztán hétvégén hazamentünk, ott találkoztunk? Ne gyere már azzal, hogy zseni is voltál, és szebb noltál, mint Alain Delon, vagy Gregory Peck fiatal korában, mert tőled még ez is kitelik. „ ha egy nővel összejöttél, onnantól nincs esélyed másra, mert figyelnek, számonkérnek.”. Ez is csak a buggyant agyad elmeszüleménye, mentek én tiniként úgy randira, hogy amelyik 190-es szőke fiú előbb odaér, azzal megyek moziba, Aztán egyik sem jött be, az egyik apja apám barátja volt, és jól elképzelte, be is szólt a választottamra, én meg nyugodtan visszaszólhattam, hogy ez az én ügyem. Komolyan azt hiszem, hogy komoly pszichés problémád van, mert ennyi hülyeséget, amit az előző, és a mostani kommentedben összehordtál, másképp nem lehet. Azt hiszem, jobb, ha befejezzük ezt a kommentváltást. Tudom, most én írtam, de ennek is volt előzménye.

Macropus Rufus 2021.07.13. 15:24:08

"Cserébe viszont látod a teljes tejútrendszert, az összes és még több csillagot, amit valaha láttál."
háát persze. Csak, hogy ahol ilyet látsz az nem vidék, hanem istenhátamögöttihelyutánkettővel.
Ahol van közvilágítás ott te nem látod a tejútrendszert. Ami igaz, hogy több csillagot látsz mint pl. Budapesten.

Vén motoros 2021.07.13. 15:31:27

Kocsma:
Hosszú évekig jártem le hetenként művezetni a lakástextilgyár (LATEX) szombathelyi gyárába, amelynek Kőszegen volt egy posztógyára is. A LATEX a város egyik legnagyobb munkaadója volt, és a nagy Lajos (Isten nyugosztalja) a gyár villamos főembere, tótumfaktuma volt. Egyben a gyáré is... Mindenki ismerte.
Nos, városban, a LATEX-től nem messze volt egykocsma. Oda minden héten reggel beksözöntem, hogy aszongya: "Jó reggelt, uraim! Nme tudja valaki, most jol van a Nagy Lajos? Mire az egyik: reggel kiment Kőszegre! Mire a másik: igen, de azóta láttam, hogy visszajött! Mire a harmadik: igen, de csak egy órát volt az irodájában, és újra viszanemnt Kőszegre!
"Köszönöm, uraim, akkor irány: Kőszeg!"
Nos, a kocsma "Szombathely faluban" egy információs központ is volt, ahol mindenkiről tudták, hol van, és mit csinál, aki a Városban számított. Amúgy - mintegy mellékesen alkoholt is mértek ott mindenkinek, akinek porzott a veséje.

A Joda visszatér 2021.07.13. 17:03:49

"Falun teljesen normális a rengeteg kóbornak tűnő, amúgy háznál élő macska. A természet teljes egyensúlyban tartja magát. Ha sok a szaporulat lesz majd annyi róka, aki megeszi."

Márhogy a macskát? Végül is fél szemmel is lehet tovább élni.:)

A Joda visszatér 2021.07.13. 17:09:05

"A sok kerekfejű helyi tahó helyett én a jóképű nagyvárosi egyetemista voltam a kívánatos férfi."

Vagy inkább a nyomi kis mama kedvence, aki egész nap a telóját nyomogatja. Hogy bírtad szója latte nélkül?:D

okleveles naiv 2021.07.13. 17:12:22

A közhely nem attól közhely, hogy igaz.
Echte pesti vagyok, már a bölcsiben is kék busz volt a jelem, de már sok éve falun élek.
Ilyen hülyeségeket, hogy mindenki köszön a másiknak, a falusiak legfeljebb blogon olvasnának, de nem olvasnak blogot. Sem.
A falu vezetését 4 évente látják, ún. "szavazólapon".
A többi akár stimmelhetne is, de nem. Ennyike.

Kotit 2021.07.13. 17:47:46

@okleveles naiv: Te pont olyan egy bites gondolkodásunak tűnsz, mint a poszter. Hová költöztél, Halásztelekre?

nemecsekerno_007 2021.07.13. 18:14:40

@Strelok93: Jaja, én is ezt vallom. A vízfejűség az egyik legnagyobb gond az országban, teljesen eltorzítja a gazdaságot, ezért lenne szükség több regionális központra. Bár én inkább 4-5 500 ezres városra gondolnék.
A másik dolog meg az, hogy olyan 18-20 milliós népesség lenne egészséges több okból is. Egyrészt 25-30 millió embert már most is tudunk etetni és egy 20 milliós ország már piac. A hollandok 17 millióan élnek egy Dunántúl méretű országban, ha Dél-Koreát nézzük akkor kb. 43 millióan lennénk.
Szóval 18-20 milliós lakosság, 4-5 500-700 ezres vidéki város amelyeket holland színvonalú infrastruktúra köt össze egymással és a fővárossal.

nemecsekerno_007 2021.07.13. 18:46:15

@Kotit: Halásztelek. Az már vidék?!?!

Mint Helsinki :))))))

Akkorisvárosilány 2021.07.13. 18:51:56

@okleveles naiv: nálad lehet így van. Ettől még a poszt is igaz. :)

Akkorisvárosilány 2021.07.13. 18:54:33

@kiscsilla: :D :D :D
Szerencsére nagyon sok blog van, így biztosan megtalálod azt a grafománt, akinek szívesen olvasod a sorait. Legyen szép napod. :)

A Joda visszatér 2021.07.13. 21:10:10

@Akkorisvárosilány: Csak nehogy a környéken legyen a mama.

laci_52 2021.07.14. 09:55:36

@Örömhernyó: "Falun lehet igazán nincstelennek lenni, mert munka az nincs, a polgármester kegyként osztogatja a segélyt, közmunkát."

Ha van néhány jó szakmád, falun is jól megélsz, különösen akkor, ha helyben nincs konkurrencia. Ha te vagy az egyetlen autószerelő, víz-gáz-fűtésszerelő, ács, tetőfedő, kőműves stb., egyéni vállalkozóként a magad ura vagy. A kocsmáros tudja, hol laksz és már jönnek is a kuncsaftok.

élhetetlen 2021.07.14. 21:47:47

@laci_52: Ezt még tupíroznám kicsit. Az nem igaz, hogy egy főiskolát végzett ember, vagy egy érettségit is adó középiskolában végzett ember, hülyébb a szakmájában, mint a most kiképzendő szakemberek, az érettségi nélküli duális képzésben, ahonnan nincs tovább út. Régi sztori, még a konvektoros lakásomban. Tél elején begyújtok, elalszik. Szakit hívok, jön, matat, elmegy, tíz perc múlva elalszik a láng. Újra hívom, jön, matat, és menekül mielőtt újra elalszik, mert nem érti, de mikor elment, elalszik. Újabb hívás, jön egy fiatal srác, meghallgat, megnézi, ja itt ezt a 15 centis csövet kell kicserélni, korrodál, és a törmelék zárja el a bejövő nyílást. Na, most a duális képzéssel azt hiszem, haladunk afelé, hogy egy ipari tanuló csak azt tanulja meg, ami éppen kell az iparnak, jövő elvágva, a tanulási készség meg nem számít.
Egy példa, balatoni falu, és csöpög a (na, ennek a nevét nem fogom kitalálni, az ami egy spirállal van körbevéve, és viszi a vizet a bekötéstől a használati helyig). A strandi büfés mond egy nevet, jön a srác, egy új izével, Beköti, csöpög, lekapja, megfordítja, most az alján csöpög. OK. Selejt, (ez filléres tétel), De nem vacakol azzal órákat, hogy megpróbálja még jobban szigetelni a bekötést, stb,, mert egy főiskolán megtanult gondolkodni, problémát felismerni, megoldani, nem csak azt, hogy ma mit kell odakenni valahova.

laci_52 2021.07.14. 22:54:53

@élhetetlen: Ebből mi a tanulság? Falun nem szabad kontár munkát végezni, mert tudják, hol laksz és számon kérik. Ha viszont jól dolgozol és szakmádban egyedüli vagy a településen, tied a pálya!

eßemfaßom meg áll 2021.07.17. 08:51:13

@élhetetlen: micsoda sztori, a hibás (és eleve nem javítható) flexicsövet kicseréli a boltban. Ehhez tényleg főiskolán megszerzett problémamegoldási képesség kell. Remélem kifizettette veled a selejteset meg a jót is :)

élhetetlen 2021.07.19. 22:19:27

@eßemfaßom meg áll: „micsoda sztori”, A sztori az, hogy már megint nem értetted meg, miről van szó. Írtam egy öreg szakiról, aki kétszer is bindzsizte a honvektort, mert nem ismerte fel a hibát, és egy másik szakiról, aki felismerte, és nem próbálta meg még ötször akármivel körbetekerni. És ne gyere azzal, hogy a nyolc általánost, vagy a + három év szakiskolát végzetteknek átlagosan jobb a problémamegoldó képességük. Ha egy olyan szaki jön ki, mint anno a konvektorhoz, két kiszállással tekerte volna a szigetelő szalagokat, de te nem érted az összehasonlítást, mert ehhez te túl okos vagy, Ugye?
„Remélem kifizettette veled a selejteset meg a jót is :)”. Nem, de azért, mert te hülye vagy, még nem kell engem is annak nézni.

Vén motoros 2021.07.20. 20:00:09

@élhetetlen: Igazad van. Sok hibát csak az tud felfedezni, aki már látott ilyet, vagy hasonlót, és/vagy érzéke is van hozzá, nemcsak hosszú gyakorlata. Aztán vannak olyan hibák is, amelyek - és ezt komolyan mondom - olyanok, amelyek "a tudomány mai állása szerint nem fordulhatnak elő." Én is jártam már úgy, hogy kihívtak művezetni, és az addig általam síkhülyének gondolt megbízó SZEMLÉLTETTE az elvileg sem létezhető hibát. A saját szememmel láttam.
Két példát mondok, az egyiket körülírom, mert nem nyilvános. Valahol a határszélen működött egy komplex számítógépes rendszer, amelynek minden eleme 3x-osan redundáns volt. De minden! Szerveren BELÜL az egyes fő elemek megháromszorozva, 3 szerver redundáns módon összekapcsolva, úgyszintén a szünetmentes tápellátás is. Maga a software rendszer is hibatűrő volt. Az egész Budapestről távfelügyelve. Fontos volt, mert ha a rendszer nem működött, a kamionok a hambrgi kikötőig álltak sorba. Nos, ez a elromolhatatlan rendszer egyszercsak minden 2. hétvégén táphiba miatt leállt. De állt ám a minden elem 3x-os redundanciája ellenére, és a távfelügyelet enm tudta feltárni a hiba okát. Nos, végül már szabotázsra gyanakodtak, a rendszerfelügyelő szervezet képviselője egy hálózsákkal beköltözött a szerverterembe, hogy addig lakik ott életvitelszerűen, napi 24 órában, amíg havaria újra jelentkezik.
Nos, most jön a hihetetlen, elképzelhetetlen hibaok: 2 hetente megjelent egy szorgalmas takarító néni, szép nagy. bödönszerű ipari porszívóval, majd KÉZZEL kihúzta a 3x-osan redundáns szünetmentes sínre csatlakozó néhány dugaszoló villát (nem egyet, TÖBBET, mert csak), bedugta a porszívót, kiporszívózott, majd utána GONDOSAN VISSZADUGTA a helyükre a kihúzott dugaszoló villákat. Mire Budapestről lejött a távfelügyelet által riasztott munkatárs, nyomát sem látta a garázdálkodásnak. A redundancia nem terjedt ki a KÉZZEL VALÓ károkozásra... Csak az ottalvó tudta felderíteni.
Más: vadonat új fagylaltüzem, Budapest vonzáskörzetében. Én terveztem a villamos berendzéseket, beltérit, kültérit egyaránt. Nos, hétközben minden tökéletesen működött. Hétvégére leálltak, és amikor hétfőn HAJNALBAN (_!_ez fontos!) újraindultak, rendszeres rövidzárlatok voltak (FI relék lekapcsoltak). Azonnal kocsiba ültem, mire 11-re leértem, már minden normálisan ment. Na, Columbo nem nyomozott annyit, mint én. Ez derült ki: a zöldmezős üzem a semmi szélén állt. hajnalra akkora harmat szállt le, hogy az ember kötésig vizes lett a fűben, még alevegőből is cspegett a víz. Az üzem KÜLTÉRI csatlakozó szekrényei ugyan tömítettek voltak, meg a szerelvények is, de csak freccsenő víz (csapóeső) ellen. Vízpára ellen nem! Teljesen megfelelően a vonatkozó szabványnak. A szekrényeken BELÜL lecsapódott a vízpára, a vízfilm olyan kvázi "zárlatokat" okozott, amely lecsapta a z ide kötelezően előírt áramvédő (FI) reléket, Viszont, mire 11-re kiértem, a nap rásütött az elosztókra., kiszárította, és helyreállt az üzem.
A megoldás az lett,m hogy a szekrényekbe beépíttetettem kapcsolóórával indított-leállított szekrényfűtést (ez típusberendezés), amely biztosította a harmatpont feletti kapcsolószekrény hőmérsékletet, és a szekrényekhez menő - amúgy tömítetten szerelt - védőcsövekbe a kábelek mellé enyhe kísérő fűtést. Önszabályozó fűtőkábellel.
Ezt a hibát is csak azért találtam meg, mert láttam én már karón varjút...
(Sokat terveztem kietlen helyeken álló létesítményekbe, ahol hasonló varázslatok fordultak elő, nem is ritkásan.)

élhetetlen 2021.07.20. 22:31:01

@Vén motoros: Kösz, hogy megértettél. Sokszor csak hisszük, hogy tudjuk, mit csinál az általunk előállított technikai eszköz. Ez a sztori pozitív. Országos adatbázis, és nem csak a helyi biztonság, de az egyik gép Pesten, a másik Szegeden, párhuzamos működés, de ez csak a központi rendszerre (ügyfélszolgálat, műszaki nyilvántartás, számlázás) vonatkozott, a javító, változtató programokra nem. Néha kell agyament programokat is írni, amit nem lehet megoldani index kreálással, végig kell menni a teljes adatbázison, aztán tudod, hogy három hétig fut (gyalogol) az adott gépen. Elindítottam, és pár nap múlva kigyulladt a pesti gépterem. Az élet ment tovább Szegedről, itt helyrehozták a géptermet, indult az élet, aztán szóltak, hogy a programom fut még. Valahogy lement Szegedre, aztán visszajött, és hónapokon keresztül rajtam röhögött az üzemeltetés, hogy „elemes” programot írtam. Aranyos volt.
Egyébként az első munkásévem azzal telt, hogy teszteltünk, teszteltünk, és klímáztattuk is, nagyon fűtés, hűtés 72 órán keresztül, hát ebben voltak bent alvós éjszakák. Emellé volt egy nagyon értelmes főnökünk, minden kezdővel íratott egy húsz oldalas tanulmányt, én kikaptam a német, a francia, és a magyar adatátviteli szabványok összehasonlítását, bár sem németül, sem franciául nem tudtam. Ez is kihívás volt. Soha nem untam egyetlen munkanapomat sem.

Vén motoros 2021.07.20. 22:54:47

@élhetetlen: Akkor írok még egy érdekes esetről: 80-as évek, Szovjet sajtgyárak sajtkád vezérlő kapcsolószekrény. (Nme elektronika, akkor még nem voltak PLC-k., legfeljebb időrelék.) Egy nyugati gyártmányú programkapcsolót (hasonló egy mosogép mechanikus programkapcsolójához) muszáj volt kiváltani (impulzus-)relés vezérléssel. KR11s tipp kisrelékkel. Szégyenteljesen durva Mekk Elek barkácsolás volt. De parancsot kaptunk rá! Relékkel sorbakötött elkók - relé meghúz, amig az elkó töltődik, majd, ha feltöltődött, elneged), ill, a relékkel párhuzamosan kötött elkók (relé késlelteve enged el, amíg az elkó húzva tartja.) Egy parancs lefutásakor mint egy orgona sípszelepei, vagy két ucat relé kattogott, húzott meg, engedett el. Az Istennek sem akart az egész működni. Nos, impulzusüzemű relésornál, amikor a relé munkafázisa 2-3 másodperc, előtte és utána nyugalmi állapotban van, elég lehettelen. Nem működött, pedig 100x ellenőriztük, KELLETT volna. Kétségbeesésemben odaállatottam 10 embert lesse a relé horgonyát, és amikor a működtető parancsot kiadtam, mindenki kiáltsa el magát: működött vagy nem működött. Hát, az impulzusok végigfutatotak a relésoron, és mindegyik horgony mozdult, de az egész mégis sztrájkolt.
Megálmodtam a hibát. Amikor a kapcsolószekrény szerelők felfúrták a relék, sorrizatkapocstömbök, mágneskapcsolók meg egyéb lyukait a szerelőpaneljükön, fúrási fémforgács (reszelék) keletkezett. Ezek a tizedmm-es fémreszelékek bekerültek a relé múanyag házába, a mágneses hogony meg magához vonzotta. A reszelék beállt a horgony meg a relétekecs vasmagaj közé. És emiatt, amikor a relétekercs áramot kapot, a horgony ELINDULT, de felütközött a reszelékeken, és nem tudott TELJESEN meghúzni. Az a határizatlan helyzet alakult ki, hogy a relé LÁTSZÓLAG meghúzott, de nem teljesen, emiatt a bontó érintkezők elbontottak, d e azárók még nem zártak össze.
A nagy besz@rás után nagy öröm: lefújattuk sűrített levegővel az egséz relésort, és íme: MŰKÖDÖTT.
Régi szép emlékek. Akkor még Trabanttal jártam le művezetni Bicskére (Előszerelő Üzem), és még nem volt készen az M1-es, a régi 100-as úton húztam el odáig.

élhetetlen 2021.07.21. 00:27:27

@Vén motoros: Hát igen, és a nosztalgia. A következő két évemet a cég fejlesztési intézetében töltöttem, ahol tárt karokkal vártak, mert előtte 8 hetet együtt töltöttünk együtt Moszkvában, tehát ismertek. A prototípusok az 5 % hibatűrési alkatrészekkel készültek, a sorozatgyártás a 25 %-s elemekkel készültek volna. Na, ezt saccold be, hogyan fog működni, hogyan teheted biztonságossá. Aztán úgy döntöttem, megnézem a számítógépet kívülről, így lettem aztán hol programozó, hol supporter, hol szervező programozó, (a volt BHG elég nagy cég volt, de még PC-n futottak a rendszerek, megterveztem, és leprogramoztam a raktár nyilvántartást), a jogvédőn keresztül. Tehát voltam már minden, csak akasztott ember nem, ahogy mondani szokták.
süti beállítások módosítása